Ouder- en jeugdsteunpunt VO Zaanstreek

Voor vragen én advies over passend voortgezet onderwijs in onze regio.

Voor leerlingen

‘Tijdens de havo kreeg ik zorg op school, bij een trajectgroep die leerlingen ondersteunt daar waar kan. Door gedoe in mijn persoonlijke leven was ik vaak afwezig en liep ik achter. School ging intussen gewoon door. Door die extra zorg kreeg ik rust. Er stond iemand achter en naast me als ik iets moest oplossen met een leraar. Want een leraar begrijpt je niet altijd. Ook maakte ik toetsen in eigen tijd. Ik waardeer de extra ondersteuning, ik had niet zonder gekund en zit nu in het examenjaar van het vwo.’
Dunya (oud-leerling) 

Passend onderwijs

Als je extra ondersteuning nodig hebt op school, moet je die ook krijgen. Dat heet passend onderwijs. Het is daarom handig dat je weet hoe passend onderwijs in Nederland geregeld is en wat jij eraan hebt. In deze video van de rijksoverheid voor leerlingen krijg je meer uitleg:

Ouder- en jeugdsteunpunt VO Zaanstreek

Het Ouder- en jeugdsteunpunt is er om ouders én jongeren te helpen. Hieronder staan veelgestelde vragen van leerlingen.

Wat kan ik allemaal aan ondersteuning krijgen?

Dat hangt af van jouw specifieke situatie. Op jouw school kun je extra ondersteuning krijgen zodat je mee kunt draaien in een reguliere klas. Ga daarover in gesprek met de coördinator ondersteuning op school. Hij of zij bekijkt samen met jou wat er nodig is en wat er kan. Als de school niet voldoende ondersteuning kan bieden, kunnen ze je begeleiden naar een beter passende plek. Je kunt ook direct contact opnemen met ons, het Ouder- en jeugdsteunpunt VO Zaanstreek. Dan helpen we je een eind op weg.

Mijn school zegt dat ik naar het vso moet, wat betekent dat?

Dit betekent dat je school aangeeft dat jij op een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) onderwijs en ondersteuning kunt krijgen die beter bij jou past. In het vso zijn de klassen kleiner, en is er veel hulp in en rond de school aanwezig. Ook kan je onderwijsprogramma (tijdelijk) worden aangepast.

Ik ga verhuizen naar Zaanstad en ik heb ondersteuning nodig. Welke school past bij mij?

Je kunt op de homepagina zien welke scholen er allemaal zijn in onze regio. Op de website van elke school vind je meer info over welke ondersteuning zij jou kunnen bieden. Kijk ook eens onder de informatie voor ouders over passend onderwijs voor alle mogelijkheden. Wil je iemand spreken die met je meedenkt? Neem dan contact op met ons.

Heb je nog tips voor mij?

Kijk onder veelgestelde vragen van ouders waar jij misschien iets aan hebt. En neem contact op met je eigen school. Je school heeft de zorgplicht om voor jou een passende schoolplek te vinden.

Font
Off On
Size
revert
Content
Color
revert
Links
Color
revert