Een belangrijke doelstelling van ons samenwerkingsverband is het zorgen voor een samenhangend geheel van ondersteuningsvoorzieningen: een dekkend netwerk (doelstelling 2 uit ons Ondersteuningsplan). Met een regionaal dekkend netwerk heeft iedereen, ook leerlingen met ondersteuningsbehoeften, thuisnabij passend onderwijs.
Gezamenlijke Onderwijs Jeugd Agenda
Wij hebben samen met de drie gemeenten, GGD, jeugdteams en het Samenwerkingsverband po Zaanstreek een Onderwijs Jeugd Agenda opgesteld. Hiermee willen we in de komende drie schooljaren de samenwerking in beleid en praktijk versterken. Zo kunnen we leerlingen en gezinnen beter, sneller, en meer samenhangend ondersteunen. Zodat alle leerlingen het onderwijs volgen dat aansluit bij hun ontwikkelbehoeften én zodat alle betrokkenen ervaren dat onderwijs en jeugdhulp samenwerken. Op 3 juli ondertekenen onderwijs, GGD, SVZ, Samenwerkingsverband po Zaanstreek en gemeenten de agenda.
Inzicht in basisondersteuning op scholen
Elke leerling kan tijdens zijn schoolperiode ondersteuning krijgen: de basisondersteuning. In de regio zijn er afspraken over wat basisondersteuning op de scholen is. Het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) bracht het afgelopen schooljaar met elke reguliere school in kaart wat er aan basisondersteuning is. De inventarisatie met de vso-scholen volgt nog. Het KEC gaat de eerste resultaten analyseren en delen, zodat de scholen komend jaar van elkaar kunnen leren en eventuele hiaten kunnen invullen.
Onderzoek naar inclusief onderwijs
SVZ heeft dit schooljaar een onderzoek laten uitvoeren naar de stand van zaken op het gebied van inclusief onderwijs in de Zaanstreek. De leerlingstromen in de regio zijn onderzocht en ook de aanvragen voor toelaatbaarheidsverklaringen. Want, bij iedere Zaanse leerling die buiten onze regio onderwijs volgt en bij iedere leerling voor wie een toelaatbaarheidsverklaring voor het vso aangevraagd wordt, kun je de vraag stellen: Wat leert deze leerling ons over hoe wij ons onderwijs inclusiever kunnen maken? Het Instituut voor Inclusief Onderwijs (IvIO) presenteerde de uitkomsten op 2 juni aan alle vo-schoolbesturen in de Zaanstreek. Het glas is volgens IvIO meer dan halfvol bij SVZ. Ons samenwerkingsverband heeft in vergelijking met andere samenwerkingsverbanden al grote stappen gezet.
IvIO vindt SVZ ambitieus in haar denken en ziet ook dat de bestuurlijke samenwerking al heel goed gaat. Maar het inclusief onderwijs binnen de Zaanstreek is nog erg gericht op de individuele leerling in plaats van op de (school)context. De intentie van iedereen is om het lef te hebben buiten de gebaande paden routes te bepalen. In de praktijk blijkt echter dat leerlingen nauwelijks terugkeren van speciaal of gespecialiseerd naar regulier onderwijs, omdat leerlingen en scholen nog onvoldoende voorbereid zijn op deze overstap. Ook nemen de leerlingaantallen in het praktijkonderwijs en het vso toe, wat juist tegengesteld is aan ons doel om inclusief onderwijs te bieden.
Na de zomervakantie maken wij met de schoolbesturen plannen over hoe we het onderwijs in de Zaanstreek inclusiever kunnen maken. Daar gebruiken we de adviezen uit de genoemde onderzoeken voor en ook het rapport dat de inspectie schrijft n.a.v. haar onderzoek bij SVZ.